Home
De bemanning
In de media
Doopceel en meer ...
Gate Project


Foto's en reisverslagen:
Las Palmas
Dakar
Sa Vincente
Paramaribo
Barbados
Trinidad
Op zee
Tenerife
etc. volgen.Contact

Copyright

Hr.Ms. Onversaagd (A854) in 1974

Hr.Ms. ONVERSAAGD (A854) GATE-PROJECT 1974 M884 MSO-480

Paramaribo e.o.

Uit het reisverslag van 'Gateman' in het Algemene Marine Weekblad

"Dinsdag 18 juni 's morgens om 09.30 uur meerden we af in de Nieuwe Haven te Paramaribo, drie dagen eerder dan was gepland. We ' werden hartelijk welkom geheten door een tiental militairen van de TRIS (troepenmacht in Suriname). En voor n stapten ze aan boord, ieder met een aparte taak. Een korporaal die de telefoon verzorgde, een sergeant-majoor die de voeding regelde, weer een andere sergeant die het transport verzorgde enz. Alles was tot in de puntjes geregeld. Zoiets hadden we nog zelden meegemaak."

"Zaterdag 22 juni had de feestcommissie in samenwerking met de Welzijnszorg van de Tris een All Ranks Party georganiseerd op de steiger voor het schip. Een unieke gebeurtenis. Om 21.00 uur arriveerde er een autobus met 50 Surinaamse schonen. In het begin van de avond zat er niet veel schot in maar toen de ouderen het ijs gebroken hadden op de dansvloer kwam de stemming er goed in. De tegen het einde van de avond gearriveerde nasi-goreng met sat smaakte voortreffelijk. Na afloop was eenieder het er over eens dat dit experiment geslaagd was en voor herhaling vatbaar."

Uit het reisverslag van 'Gateman' in het Algemene Marine Weekblad

"Maandag 24 juni moesten er 7 vaten met smeerolie geladen worden. Daar het schip te ver van de kade lag om de davidslier te kunnen gebruiken moest er een andere manier gevonden worden om die vaten aan boord te krijgen. Nu is improviseren niet de slechtste zijde van de doorsnee marineman. Dus ook hier werd een oplossing voor gevonden. De vaten met olie werden een voor een in de niet al te frisse Surinaamse rivier gegooid waar onze Gijs (MATR 1 G. Sneijders) al zwemmende de vaten naar het schip duwde. Daar aangekomen werden ze met vereende krachten aan boord gehesen. Enkele Surinaamse havenarbeiders die stonden toe te kijken snapten er geen bal van."
----------------------------------------------------------------------


Uit het reisverslag van 'Gateman' in het Algemene Marine Weekblad

"Donderdag 19 september kwamen we in Paramaribo aan, waar we gedurende 14 dagen het schip gereed zouden maken voor de thuisreis. Maar ook voor ons tweede bezoek aan Paramaribo had de TRIS weer voor een uitstekend ontspanningsprogramma gezorgd.

(...) Daarna werden we vergezeld van 3 indianen uit het dorp Matta naar een afgelegen plaats in de bush gebracht, alwaar we met behulp van de 3 indianen onze hangmatten moesten ophangen. Dit veroorzaakte nogal wat hilariteit, want natuurlijk bleek bij het uitproberen dat ze niet in evenwicht waren opgehangen. Na een uurtje of twee martelen hing alles naar tevredenheid en kon worden begonnen met het verorberen van de meegenomen nasi-goreng en de biervoorraad. "


----------------------------------------------------------------------