Home
De bemanning
In de media
Doopceel en meer ...
Gate Project


Foto's en reisverslagen:
Las Palmas
Dakar
Saő Vincente
Paramaribo
Barbados
Trinidad
Op zee
Tenerife
etc. volgen.Contact

Copyright

Hr.Ms. Onversaagd (A854) in 1974Barbados

Uit het reisverslag van 'Gateman' in het Algemene Marine Weekblad

"Zaterdag 29 juni begaf onze verdamper het, na reeds enige dagen produktievermoeidheidsverschijnselen te hebben vertoond, definitief. De watervoorziening werd de volgende dag totaal afgesloten. Voor heel urgente gevallen was nog een beetje water over. De machinisten werkten onder hoogspanning om dit akkefietje zo snel mogelijk te verhelpen. Deze keer zat het echter niet mee. Na een paar dagen begonnen we te stinken maar omdat we allemaal stonken roken we het van elkaar niet. De enkele kakkerlakken aan boord haalden hun neus op als ze een van ons tegenkwamen. De verse groenten uit Paramaribo kon niet gegeten worden omdat er geen water was om ze te wassen. Ons allerbekendste gemengde spijs diende als alternatief. Op de deur, van de machinekamer stond geschreven „Rijksverdamper museum". In het cafetaria hing een bord waarop stond „We reizen in de C-klasse". Ondanks alle onaangenaamheden, bleef de stemming aan boord uitstekend. Woensdag besloot de commandant om zo snel mogelijk naar Barbados te varen om water te laden.""Donderdag 4 juli voeren we de haven van Bridgetown in Barbados binnen, nadat we ons de avond te voren eindelijk weer eens hadden kunnen wassen, daar de verdamper na veel kunst en vliegwerk even redelijk water maakte.
's Avonds konden we de LTZVK20C Ovost begroeten die vanuit Nederland was komen overvliegen om ons te assisteren bij het herstellen van de verdamperinstallatie. Met man en macht werd gewerkt om alles zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen. Het duurde tot maandag 8 juli voordat alles weer 100% in orde was, 's Middags om 4 uur vertrokken we weer naar ons waarnemingsgebied waar we ± 36 uur later aankwamen"
"Donderdag 18 juli arriveerden we voor de tweede keer in Bridgetown te Barbados. De eerste dagen werd er veel gerecreëerd. Het eiland Barbados leende zich daar uitstekend voor. Er waren prachtige stranden en 's avonds was er voor de liefhebbers veel vertier in de hotels waar men heerlijk in de air-conditioning een drankje kon drinken en eventueel een dansje kon maken. Maandag 22 juli was er een bustrip die, op het wachtsvolk na de gehele bemanning over over het eiland voerde. Er werd gefotografeerd en gefilmd naar hartelust, onderweg bestond ook nog de gelegenheid om het lichaam even af te koelen in het glasheldere water langs de vele mooie stranden. "
Audiofragment (mp3) van The Merrymen - Beautiful Barbados (slechte kwaliteit)

Audiofragment (mp3) van The Merrymen - Legend Of Sam Lord (slechte kwaliteit)

"Woensdag 24 juli deed zich een ernstig mankement voor aan de diesel van een van onze lichtagregaten. Er werd dag en nacht gewerkt om de schade op te nemen. Vrijdag 26 juli ontvingen we het bericht dat Hr. Ms. „Groningen" onderweg was om ons eventuele assistentie te verlenen."Bij de foto: Hr.Ms. Groningen en Hr.Ms. Onversaagd te Barbados. Op 24 juli kreeg Hr.Ms. Groningen bericht binnen dat Hr.Ms. Onversaagd met technische moeilijkheden in Barbados lag. Hr.Ms. Groningen vertrok richting Barbados op vrijdag 26 juli om 14.00 uur en op zaterdag om 17.30 uur liepen ze de haven van Barbados binnen. De reparatie aan Hr.Ms. Onversaagd was op woensdag 31 juli zover gevorderd, dat Hr.Ms. Groningen weer terug kon keren naar Curacao.
Bron: Marinenieuws

Nave San Giorgio (D562)


Ook bezoek van een BNer
Hr.Ms. ONVERSAAGD (A854) GATE-PROJECT 1974 M884 MSO-480